Acı Elma Yağının Faydaları

Acı Elma Yağının Faydaları

Acı Elma Yağının Faydaları ve Kullanımı

Acı elma yağı, mantar ve benzeri cilt sorunu için de birebirdir. Ek olarak, zihin açıcı ve sinirleri yatıştırıcı özelliği de vardır. Bu nedenle, uykusuzluk, stres, depresyon gibi hallerde aromaterapinin bir parçası niteliğinde kullanılabilir. Meditasyonla uğraşanlar ve yoga yapanlar için de ideal olan acı elma yağı, bu insanlar için rahatlatıcı bir etki gösterir.

Bu şifalı bitkinin yaprakları gri ve yeşil arası bir renktir. Kuvvetli ve keskin bir kokuya sahip olan bitkinin, çift dudaklı, haznesi derin mor, mavi ve kimi zaman da pembe ve beyaz renkli çiçekleri vardır. Minik tohumları yumurtaya benzer ve rengi kahverengidir. Çayır ve çimenlik tüm alanlarla kolaylıkla yetişen bitki etrafına da hoş bir koku yayar.

Ülkemizde bilhassa Muğla ve Fethiye’da üretilen acı elma yağı, Egeli ve Akdenizliler için ilaç niteliğindedir.

Aromasından dolayı yemek pişirirken dahi kullanılabilir. Ayrıca birçok sağlık sorununu tedavi eder. Yatıştırıcı ve tatlı bir kokuya sahip olduğu için birçok kozmetik üründe de bu yağ bulunur. Bilhassa el kremleri, vücut losyonları ve masaj yağlarında acı elma yağını görürüz. Bu ürünlere ek olarak, acı elma yağı parfümler için de ideal bir bileşendir. Turunçgil, lavanta, jojoba ve badem yağlarına karıştırılırsa mis gibi kokan, antioksidan ve antibakteriyel özellik gösteren ev parfümü ve kokuları üretilebilir.

Acı elma yağı haricen kullanılacağı zaman mutlaka su ile inceltilmelidir. Bu yağın günlük ideal kullanım miktarı 0,1 ila 0,3 gram arasıdır. Bu miktar, yarım çay kaşığına denk, hatta biraz daha azdır. Yani tahmini olarak fincan başına 2-3 damla kullanılabilir. Bu miktarı düzgün şekilde ayarlamak eczanelerden yağ damlatan lastikli pompalar satın alınabilir.

Antiseptiktir. Aynı zamanda antioksidan ve antibakteriyel özellik gösterir. Güçlü bir iç temizliğin anahtarıdır. Kesikleri, yaraları ve küçük enfeksiyonların temizlenmesini sağlar.
Anti fungal özellik gösterir, yani mantar oluşumu engeller. Bağırsak, mide ve rahmi temizlemeye yardım eder

Acı elma yağı, gazı ve idrarı söktürmesiyle ünlenmiştir. Ayrıca sindirimin düzenlenmesine de yardım eder ve teri keser. Eğer dahili olarak kullanılacaksa günde 3 ila 5 damla arası bir miktarın bir fincan suyun içine eklenmesi yeterlidir. Haricen kullanılacaksa da, antiseptik özellik göstererek yaraları geçirir ve karın ağrısını hafifletir.

Cilt bakımı için etkilidir. İltihapları giderdiği gibi, bakterileri temizler ve mantarı engeller.
Anti-aging etkiye sahiptir. Bu yüzden cildin yaşlanma sürecini oldukça yavaşlatır. Kırışıklıkları azaltır ve yenilerinin oluşumunu engeller.
Cildi toksinlerden arındırır. Cildin yağ dengesini düzenler. Akneleri ve sivilceleri geçirir. Siyah noktaların ve lekelerin temizlenmesine yardımcıdır.
Yara izlerinin ve kesiklerin ortadan kalkmasına yardım eder.
Ciltte bulunan çatlakları meydandan kaldırır.
Cildi sıkılaştırır ve ona parlaklık sağlar.

Bu bitkinin uçucu yağı esansiyel ve şifalıdır. Latincesi oleum salvia olan acı elma yağı sağlığa faydalarıyla da bilinir. Bu yağa acı elma yağı adının verilme nedeni, yağın çıkarıldığı salvia triloba isimli bitkinin dallarında elmaya benzeyen küçük ve koyu yeşil renkte mazılar olmasıdır. Bu yağda yüzde 60’a kadar sineol bulunur.

Acı elma yağının kokusu oldukça keskin ve ayırt edicidir. Bu karakteristik bitkinin yağı açık sarı hatta renksizdir. Yakıcı ve lezzeti olan yağ, Orta Avrupa ve Balkanlar başa olmak üzere dünyanın neredeyse her yerinde üretilir.

ETİKETLER :